Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia-számolás

Főoldal » Általános iskola » Kémia
4877
74 kg oltott mész készítéséhez hány kg égetett mészre van szükség?
Reakcióegyenlet?
Számítás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Egyenlet: CaO+H2O nyil Ca(OH)2

Számolás:

CaO: 56g
Ca(OH)2: 74g
H2O: 18g

Ha 56 g CaO kell akkor kilóban is ugyanennyi kell mindenből, tehát kilóban számolsz mindent.
Válasz 56kg égetett mészre van szükség
3

Szia!

A reakció:

CaO+H2O=Ca(OH)2

Mivel az oltott mész moláris tömege 74 g/mol, ezért 74 kg (74 000 g) oltott mész anyagmennyisége 74 000/74=1000 mol. A reakcióegyenletből látszik, hogy ugyanennyi, azaz 1000 mol égetett mészre lesz ehhez szükség, és mivel ennek moláris tömege 56 g/mol ezért belőle 1000×54=56 000 g, azaz 56 kg szükséges.
Módosítva: 9 éve
2