Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia S.O.S.

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1073
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni.
Előre is köszönöm!
1. Milyen ionok keletkeznek a nátrium-hidroxid vízben való oldódáskor? Mi a képletük?
2. Milyen kémhatású a szalmiákszesz? Miért?
3. Mi okozza a lúgos kémhatást? Hogyan lehet kimutatni?
4. Milyen kémhatású az az oldat, amelyben a lakmusz kék színű? És amelyikben piros?
5. Vegyületeket sorolunk fel. Összetételük alapján melyek sorolhatók közülük a bázisok közé: alumínium-hidroxid; kalcium-oxid; nátrium-klorid; vas-hidroxid; hidrogén-klorid?
6. Egy oldat pH-ja 10. Milyen a kémhatása? Hozzá képest milyen kémhatású a pH=11, illetve a pH= 8 adattal jellemezhető oldat?
7. A kalcium-hidroxid képlete: Ca(OH)₂
Hány mol ion kerül a vízbe 1 mol kalcium-hidroxid oldódásakor?
8. Mi a különbség a bázis és a lúg között? Melyik anyagcsoportba tartozik több vegyület? Van-e olyan bázis, amelyik nem lúg? És van-e olyan lúg, ami nem bázis?
9. Hány protont és hány elektront tartalmaz
a) az ammóniamolekula;
b) a vízmolekula;
c) a hidrogénion;
d) a hidroxidion;
e) az ammóniumion?
10. Írd fel, hogyan kapcsolódnak egymáshoz az ammóniamolekula, a vízmolekula, a hidroxidion, az ammóniumion atomjai! Mi kapcsolja egymáshoz az atomokat? Hogyan nevezzük a felsorolt részecskékben kialakult kötést?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1. Milyen ionok keletkeznek a nátrium-hidroxid vízben való oldódáskor? Mi a képletük?
NaOH + H₂O = Na+ + OH- + H₂O
nátriumionok és hidroxid ionok

2. Milyen kémhatású a szalmiákszesz? Miért?
lúgos kémhatású, mert vizes oldatában a hidroxid ionok vannak túlsúlyban.

3. Mi okozza a lúgos kémhatást? Hogyan lehet kimutatni?
vizes oldatban a hidroxid ionok vannak túlsúlyban
például a színtelen fenolftalein oldat piros színű lesz tőle.

4. Milyen kémhatású az az oldat, amelyben a lakmusz kék színű? És amelyikben piros?
lúgos, illetve savas

5. Vegyületeket sorolunk fel. Összetételük alapján melyek sorolhatók közülük a bázisok közé: alumínium-hidroxid; kalcium-oxid; nátrium-klorid; vas-hidroxid; hidrogén-klorid?
amelyek savakkal sót képeznek:
alumínium-hidroxid; vas-hidroxid; kalcium-oxid

6. Egy oldat pH-ja 10. Milyen a kémhatása? Hozzá képest milyen kémhatású a pH=11, illetve a pH= 8 adattal jellemezhető oldat?
lúgos. pH=11 erősebben lúgos, a pH= 8 kevésbé lúgos kémhatású

7. A kalcium-hidroxid képlete: Ca(OH)₂
Hány mol ion kerül a vízbe 1 mol kalcium-hidroxid oldódásakor?
Ca(OH)₂ → Ca2+ + 2 OH-
1+2 = 3 mol ion kerül oldatba.

8. Mi a különbség a bázis és a lúg között? Melyik anyagcsoportba tartozik több vegyület? Van-e olyan bázis, amelyik nem lúg? És van-e olyan lúg, ami nem bázis?
A lúgok hidroxid vegyületek, vízben jól oldódnak és oldatuk lúgos kémhatású.
A bázisok olyan vegyületek, amelyek vízben nem feltétlenül oldódnak jól, de savakkal só és víz képződés közben képesek reagálni.
Több bázis van.
Van-e olyan bázis, amelyik nem lúg?
Igen, például az alumínium-hidroxid.

És van-e olyan lúg, ami nem bázis? Nincs. Minden lúg bázis.

9. Hány protont és hány elektront tartalmaz
a) az ammóniamolekula; NH₃
7+3=10 protont, 7+3=10 elektront tartalmaz.

b) a vízmolekula; H₂O
8+2=10 protont, 8+2=10 elektront tartalmaz.

c) a hidrogénion; H+
1 protont, 0 elektront tartalmaz.

d) a hidroxidion; OH-
8+1=9 protont, 9+1=10 elektront tartalmaz.

e) az ammóniumion? NH₄+
7+4=11 protont, 7+3=10 elektront tartalmaz.

10. Írd fel, hogyan kapcsolódnak egymáshoz az ammóniamolekula, a vízmolekula, a hidroxidion, az ammóniumion atomjai! Mi kapcsolja egymáshoz az atomokat? Hogyan nevezzük a felsorolt részecskékben kialakult kötést?
Közös elektronpár kapcsolja össze, kovalens kötés.
2