Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Párhuzamos szelők, szelőszakaszok tétele

Főoldal » Középiskola » Matematika
3195
Egy ABCD paralelogramma AB oldala 4,2 cm. A BC oldalon lévő P pont 5:7 arányú részekre osztja a b oldalt. Az AB oldalt mennyivel kell meghosszibatni, hogy a meghosszabitott szakasz E végpontjából húzott PE szel ő atmenjen a paralelogramma D csúcsán?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ha ezt megnézed, megérted a választ?
https://www.geogebra.org/m/NB8NBs4z
0

A BEP és DCP háromszögek hasonlóak, mert minden szögük páronként megegyezik.

A feladatnak 2 megoldása lehet. Attól függően, hogy a b oldalon az 5:7 arányú részek hogyan helyezkednek el.

1)
BP = 5x
PC = 7x
CD / EB = 7/5
4,2 / EB = 1,4
EB = 4,2/1,4
EB = 3cm

2)
BP = 7x
PC = 5x
CD / EB = 5/7
4,2 / EB = 0.714285...
EB = 4,2/0.714285
EB = 5.879...cm
0