Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia S.O.S.

Főoldal » Általános iskola » Kémia
873
Sziasztok!
Kellene egy kis segítség.
Előre is köszönöm.

1. Mi a sósav?
2. Mi történik a HCl és a H₂O kölcsönhatásakor?
Hogyan nevezzük a keletkező kémiai részecskéket? Írd fel a részecskék képletét!
3. Mi okozza a savas kémhatást? Mivel lehet kimutatni a savas kémhatást?
4. A HBr is jól oldódik vízben. Miért kémiai reakció a vízben való oldódása? Milyen kémiai részecskék keletkeznek a vízzel való reakcióban? Írd fel a folyamat egyenletét!
5. A kénsav képlete: H₂SO₄. Vízben oldva milyen ionokra disszociál? Írd fel a folyamatot!
6. Melyik az a kémiai részecske, amely minden sav vizes oldatában megtalálható?
7. Milyen savakat ismersz a háztartásban? Ismersz-e indikátorokat (sav hatására színüket változtató anyagokat) a háztartásban?
8. Milyen ionok vannak a szénsav (szódavíz) oldatában? Írd fel a képletüket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1. Mi a sósav?
Hidrogén-klorid gáz vizes oldata.

2. Mi történik a HCl és a H₂O kölcsönhatásakor?
A HCl jól oldódik vízben és proton átmenettel járó reakció történik.

Hogyan nevezzük a keletkező kémiai részecskéket? Írd fel a részecskék képletét!
HCl + H₂O = Cl- + H₃O+
sósav + víz = klorid ion + oxónium ion

3. Mi okozza a savas kémhatást? Mivel lehet kimutatni a savas kémhatást?
Az oxóniumionok túlsúlya. Indikátorokkal, például a savas kémhatást kék lakmusszal, ami piros színű lesz.

4. A HBr is jól oldódik vízben. Miért kémiai reakció a vízben való oldódása? Milyen kémiai részecskék keletkeznek a vízzel való reakcióban? Írd fel a folyamat egyenletét!
Mert az oldás során megváltozik az anyagok tulajdonsága.
HBr + H₂O = Br- + H₃O+
hidrogén-bromid + víz = bromid ion + oxónium ion

5. A kénsav képlete: H₂SO₄. Vízben oldva milyen ionokra disszociál? Írd fel a folyamatot!
H₂SO₄ + H₂O = HSO₄- + H₃O+
kénsav + víz = hidrogén-szulfát ion + oxónium ion

HSO₄- + H₂O = SO₄2- + H₃O+
hidrogén-szulfát ion + víz = szulfát ion + oxónium ion

6. Melyik az a kémiai részecske, amely minden sav vizes oldatában megtalálható?
H₃O+
oxónium ion

7. Milyen savakat ismersz a háztartásban? Ismersz-e indikátorokat (sav hatására színüket változtató anyagokat) a háztartásban?
sósav, ecetsav, citromsav
vörös káposzta leve, fekete tea

8. Milyen ionok vannak a szénsav (szódavíz) oldatában? Írd fel a képletüket!
H₂CO₃ + H₂O = HCO₃- + H₃O+
szénsav + víz = hidrogén-karbonát ion + oxónium ion

HCO₃- + H₂O = CO₃2- + H₃O+
hidrogén-karbonát ion + víz = karbonát ion + oxónium ion
Módosítva: 6 éve
3