Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Párhuzamos szelők, szelőszakaszok tétele

Főoldal » Középiskola » Matematika
1079
Az ABC háromszögben c=15m, b=20m . A c oldalra A-ból kiindulva 12m-t mértünk rá. Az így kapott A'B'C' háromszög hasonló-e az eredti ABC háromszög höz ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Helyesen a feladat:
Az ABC háromszögben c=15m, b=20m . A c oldalra A-ból kiindulva 9m-t, a b oldalra A-ból kiindulva 12m-t mértünk rá. Az így kapott A'B'C' háromszög hasonló-e az eredti ABC háromszög höz ?

Válasz:

Oldalak aránya:
c:b= 15:20 = 3:4
c':b' = 9:12 = 3:4

Igen. A két háromszög hasonló, mert két oldaluk aránya és az általuk bezárt szög egyenlő.
0