Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
794
Öt szám közül az egyik megegyezik az öt szám átlagaval, a második az átlaguk fele, a harmadik pedig az átlag kétszerese. Mennyi az átlag, ha a negyedik szám 23, az ötödik szám 34?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
8. osztály
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen az átlag x, ekkor az 5 szám: x/2; x; 2x; 23; 34 (nem feltétlenül növekvő sorrendben vannak). Ezek átlaga:

((x/2)+x+2x+23+34)/5, x-szel jelöltük az átlagot, tehát ezzel egyenlőnek kell lennie a törtnek:

((x/2)+x+2x+23+34)/5 = x | *5
(x/2)+x+2x+23+34 = 5x | *2
x+2x+4x+46+68 = 10x |összevonás
7x+114 = 10x | -7x
114 = 3x | :3
38=x, tehát az 5 szám átlaga 38.
1