Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos!Egy négyzet alapú gúlasátor alapéle 2,5 m, oldallapjának magassága 2 m. Mennyi anyag kell a sátorhoz? Mennyi a térfogata?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
375
Egy négyzet alapú gúlasátor alapéle 2,5 m, oldallapjának magassága 2 m. Mennyi anyag kell a
sátorhoz? Mennyi a térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
használjuk a következő háromszöget:
A góla csúcsából merőlegest bocsátunk az alaplapra. ezt a pontot összekötjük a négyzet egyik oldalfelező pontjával. Derékszögű háromszöget kapunk:
M-test magassága
m- oldallap magassága
a = 2,5/2 = 1,25
Pit tétele:
2 négyzete =7 1,25 négyzete + M négyzete
M= 1,56

térfogat
v = 1/3 szor magasság (test) szer terület alap = 1/3 szor 1,56 szor 1,25 a négyzeten = 0,8125

felszín = alaplae ter + 4 szer oldallap ter= 2,5 ször 2,5 + 4 szer 2,5 = 16,25
oldallap ter = alap szor magasság / 2 =1/2 szer 2,5 ször 2= 2,5
1