Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Páhuzamos szelők, szelőszakaszok tétele

Főoldal » Középiskola » Matematika
2187
Egy háromszög oldalainak aránya 3:4:5. Határozzuk meg annak a hozzá hasonló háromszögnek az oldalait, melynek leghosszabboldala 3cm-rel hosszabb a legrövidebbnél.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a háromszög három oldala 3x, 4x és 5x, ekkor (3x):(4x):(5x)=3:4:5 arány teljesül. Azt szeretnénk, hogy a leghosszabb oldal 3 cm-rel legyen hosszabb a legrövidebbnél; a legrövidebb oldal 3x, ha ehhez hozzáadunk 3-at, akkor a leghosszabb oldalt kapjuk, tehát:

3x+3=5x | -3x
3=2x | :2
1,5=x, tehát a háromszög oldalainak hossza: 3*1,5=4,5 cm, 4*1,5=6 cm, 5*1,5=7,5 cm, és látható, hogy a leghosszabb oldal valóban 3 cm-rel hosszabb a legrövidebb oldalnál.
0