Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIA

Főoldal » Középiskola » Kémia
397
Hány dm³ 0,3 mol/dm³ koncentrációjú HNO₃ oldatot kell kimérni, hogy 252 g HNO₃ legyen benne?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
0,3 mol/dm³ koncentrációjú HNO₃ oldatban
1 dm³-ben 0,3 mol HNO₃ van.

1 mol HNO₃ tömege: 1+14+3*16=63 g

0,3 mol HNO₃ tömege: 0,3*63=18,9 g

1 dm³-ben 0,3 mol HNO₃ van.
1 dm³-ben 18,9 g HNO₃ van.
1/18,9 dm³-ben 1 g HNO₃ van.
252 * 1/18,9 = 13,333 dm³-ben 252 g HNO₃ van.
2