Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítsen a matek háziban!! SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
1091
1. Toljuk el az A (3,1), B (-2, 5), valamint a C (-4, -2) pontok által meghatározott háromszöget az a.) (1, 3) vektorral. Írjuk fel a csúcsainak koordinátáit.
2. Az alábbi állítások közül döntsük el, hogy igaz vagy hamis.
a.) Van olyan eltolás, amelyiknek van fixpontja.
b.) Ha az eltolásnak van fixpontja, akkor helybenhagyás.
c.) Az eltolásnak nincsen invariáns egyenese.
d.) Van olyan háromszög, amely a helybenhagyástól különböző eltolástól önmagában vihető át.
e.) Van olyan alakzat, amely a helybenhagyástól különböző eltolástól önmagában vihető át.
f.) Két tengelyes tükrözés egymás utáni elvégzése egyetlen eltolással helyettesíthető.
g.) Megadható két olyan egyenes, amelyre vonatkozó tengelyes tükrözés egymás utáni elvégzése egymás utáni elvégzése egyetlen eltolással helyettesíthető
3. Vegyük fel a nullvektortól és egymástól különböző a→+ 2· b→
4. Az ABCDEF szabályos hatszögben AB→=a→, BC→=b→. A hatszög középpontja O. Írjunk fel a hatszög csúcsival és középpontjával legalább két-két olyan vektort, amely egyenlő az alábbi vektorokkal
a.) a→ b.) b→ c.) a→+ b→ d.) a→ -b→.
5.Az ABCDEF szabályos hatszögben AB→=a→, BC→=b→. A hatszög középpontja O. Írjunk fel az alábbi vektorokat az a→ és b→ vektorokat az a→ és b→ vektorok segítségével
a.) AO→ b.) AD→ c.) EO→ d.) BE→ e.) FD→ g.) FB→ h.) EA→.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1




1. Toljuk el az A (3,1), B (-2, 5), valamint a C (-4, -2) pontok által meghatározott háromszöget az a.) (1, 3) vektorral. Írjuk fel a csúcsainak koordinátáit.

vektor jelentése egyet jobbra hármat fel

A' ( 3+1,1+3) = (4,4)
B'(-1,8)
C'(-3,1)

2. Az alábbi állítások közül döntsük el, hogy igaz vagy hamis.
a.) Van olyan eltolás, amelyiknek van fixpontja.

Amennyiben a helybenhagyást is eltolásnak vesszük (ami teljesen helyénvaló) , akkor van fix pont:
semmilyen eltolásnak nincs fix pontja,
kivéve a helybenhagyásnak ( amikor v vektor (0,0)), ennek minden pontja fix pont.


b.) Ha az eltolásnak van fixpontja, akkor helybenhagyás.

igaz.

c.) Az eltolásnak nincsen invariáns egyenese.
neve -fix egyenes magyarul
angolul tényleg invariant line a neve

Fix egenes---annyit jelent, hogy egy egyenes képe önmaga ( nem kell, hogy minden pontja helyben maradjon, annak a neve fix-fix egyenes)

minden egyenes fix egyenes

d.) Van olyan háromszög, amely a helybenhagyástól különböző eltolástól önmagában vihető át.
nincs ilyen.

e.) Van olyan alakzat, amely a helybenhagyástól különböző eltolástól önmagában vihető át.

nincs ilyen

f.) Két tengelyes tükrözés egymás utáni elvégzése egyetlen eltolással helyettesíthető.

csak akkor, ha a két egyenes párhuzamos.


g.) Megadható két olyan egyenes, amelyre vonatkozó tengelyes tükrözés egymás utáni elvégzése egymás utáni elvégzése egyetlen eltolással helyettesíthető
igen, ha a két egyenes párhuzamos.

3. Vegyük fel a nullvektortól és egymástól különböző a→+ 2· b→

????



A megmaradókat rajzzal tudom elküldeni....lásd üzenet


4. Az ABCDEF szabályos hatszögben AB→=a→, BC→=b→. A hatszög középpontja O. Írjunk fel a hatszög csúcsival és középpontjával legalább két-két olyan vektort, amely egyenlő az alábbi vektorokkal
a.) a→ b.) b→ c.) a→+ b→ d.) a→ -b→.
5.Az ABCDEF szabályos hatszögben AB→=a→, BC→=b→. A hatszög középpontja O. Írjunk fel az alábbi vektorokat az a→ és b→ vektorokat az a→ és b→ vektorok segítségével
a.) AO→ b.) AD→ c.) EO→ d.) BE→ e.) FD→ g.) FB→ h.) EA→.
1