Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Merőleges vetület SOS!!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
12636
Valaki letudna irni a meroleges vetulet szabalyat es a fajtait? Mi mire es hogyan illeszkedik????
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Merőleges vetület fogalma:
Legyen egy S síkon adott egy P pont (P∈S). Állítsunk az S síkra egy merőleges egyenest a P pontból, melyek metszéspontja legyen P'. Ekkor ezt a P' pontot a P pont S síkra való merőleges vetületének nevezzük.
Ekkor P’-t a P-ből S-re állított merőleges talppontjának nevezzük.

Ezt továbbgondolva ha egy szakasz minden pontjából állítanánk egy merőleges egyenest egy síkra, akkor megkapjuk a szakasz merőleges vetületét.

Ezt alkalmazzuk a befogótételnél.
A szokásos jelölésekkel (rajz csatolva)
Az derékszögű háromszög befogói a és b, átfogója c.
Az a befogó és a c átfogó egyik közös végpontja a B csúcs. Így ha az a befogó (elegendő csak a másik végpontjába) merőlegest állítunk, akkor megkapjuk ennek a befogónak a c-re való merőleges vetületét. Egyúttal ez a merőleges az átfogó magassága lesz. Az a befogóhoz tartozó merőleges vetület a c oldalon a szokásos jelöléssel a p szakasz lesz.
Hasonlóan a b befogóra is elmondhatjuk ezt, s neki a merőleges vetülete a q szakasz lesz.
A p+q=c egyenlőség természetesen fennáll.

Matematikában középiskolai szinten legtöbbször a befogó tétel tanulásakor találkozunk e kifejezéssel.
Befogó tétel:
a²= c·p
b²= c·q

De a vektoralgebra résznél is elő szokott jönni, ha pl egy vektor merőleges vetülete (leírás csatolva).
Ehhez egy pl feladat: " Bontsuk fel az a() vektort a b() vektor szerint párhuzamos és merőleges komponensekre!"


És könyvet lehetne írni róla. ;)
Ha valami nem érthető, kérdezz nyugodtan.
0