Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Befogó tétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
1487
Az ABC hegyesszögű háromszögben meghúzzuk az AB, és BC oldalakhoz tartozó magasságokat, melynek talppontjai rendre D és E. Mekkora részekre osztja az E pont pont háromszög BC oldalát ha az ABC háromszög egyenlőszárú, AB alapjának hossza 12 cm, CD magasságának hossza 8 cm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Így lehetne kiszámolni:
(Így viszont nem befogó-tétel)
Módosítva: 9 éve
0

ABC egyenlőszárú háromszög
alapja: AB = 12cm
alaphoz tartozó magasság: CD = 8cm
szárai: AC = BC
szárhoz tartozó magasság: AE

AC = BC szárak Pitagorasz-tétellel kiszámíthatóak:
BC² = 6²+8² = 100
BC = 10cm

A DBC és EBA háromszög hasonló, mert szögeik páronként egyenlőek. Így
BC / BD = BA / BE
10 / 6 = 12 / BE
BE = 12*6/10 = 7,2cm
CE = BC - BE = 10 - 7,2 = 2,8cm
0

Az előző válaszomat valóban elnéztem. Köszönöm a figyelmeztetést. A helyes ábra:
0