Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gúla felszíne

Főoldal » Általános iskola » Matematika
972
Az Eiffel-tornyot fel akarják öltöztetni. Mekkora területű anyagra van szükség, ha az Eiffel-torony magassága 294 méter, négyzet alakú alapjának oldala 125 méter, és a tornyot gúlának tekintjük?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
TK.174/1
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
75142,47 m2

Oldallapok területe egyenlő szárú háromszög, melynek kiszámításához szükség van az oldallapom magasságára. Ezt ki tudjuk számolni a test magassága, az alapél fele és az oldallap magasságából felrajzolható derékszögű háromszögből (rajz csatolva):

a = 125m
a/2 = 62,5m
M = 294m
m = oldallap magassága

62,52 + 2942 = m2
90342,25 = m2
300,57 = m

A "ruha" csak a palást területe lesz:
Palást területe: 4*Toldal = 4*125*300,57/2 = 75142,47 m2
1