Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, teljesítmény

Főoldal » Középiskola » Fizika
396
1) Egy bekapcsol villanyvasaló 600 W teljesítményű. Mennyivel változtatja meg környezetének belső energiáját 30 perc alatt?

2) Egy 60 kg tömegei ember teljesítménye 100 W. Mennyi idő alatt megy fel a 10 m magasan lévő harmadik emeletre, ha hatásfoka 0,7?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1)

P=W/t

P= 600 watt
t= 30 perc = 30*60 s = 1800 s

W=P*t = 600 W * 1800 s = 1080000 J = 1080 kJ

2)
W=m*g*h = 60 kg * 10 m/s² * 10 m = 6000 J (ez a hasznos munka)

hasznos*100/befektetett=hatásfok

befektetett = hasznos*100/hatásfok = 6000 J *100 / 70% = 8571 J

t=P/W = 8571 J /100 W = 85,7 s alatt ér fel.
Módosítva: 6 éve
2