Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.o.s.

Főoldal » Általános iskola » Fizika
723
Az autópályán egy személyautó a 100 km-es úton 8 liter (5,6 kg) benzint fogyaszt. A benzin égéshője 44000 kJ/kg. Az autó motorja közben 73920 kJ munkát végez.
a) Mekkora a benzin elégése révén fejlődő hőmennyiség?
b) Mennyi a motor hatásfoka?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!
a) 5,6 kg * 44000 kJ/kg = 246400 kJ
A feladat a) részére 246400 kJ a válasz.

b) ΔE hasznos=73920 kJ
ΔE összes= 246400 kJ
---------------------------------
(éta) η=?
η= ΔE hasznos : ΔE összes = 73920 kJ : 246400 kJ= 0,3=30%
A motor hatásfoka 30%.
Remélem, hogy tudtam segíteni! :)
1