Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika- halmazáll változás

Főoldal » Középiskola » Fizika
658
802. 803
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Szia!

802.,

Mivel 0C°-on vagyunk, először meg kell olvasztanunk a jeget, majd a keletkező 0C°-os vizet felmelegíteni. Ehhez azonban jól jönne a jég tömege, melyet a sűrűségből számolhatunk ki.:
mj=roj×V=0,917kg/dm3×0,5 dm3=0,45kg.
A víz tömege pedig: mv=rov×Vv=1 kg/dm3×0,5 dm3=0,5kg

Így a szükséges hőmennyiség:
Q=Qj+Qv=Lo×mj+C×(mj+mv)×ΔT=0,45×334+4,2×(0,5+0,45)×60=389,7 kJ

b.,
A hőmennyiség egyenlő a teljesítmény és az idő szorzatával:

W=P×t=600×60×15=540 kJ

Így pedig a hatásfok: Q/W×100=72,2%
0

803.,

Itt két folyamat játszódik le. A gőz lecsapódik és lehűl 60C°-ra, illetve a jég megolvad és a vízzel együtt felmelegszik, a hőmennyiségek pedig megegyeznek:

Qle=Qfel

Számítsuk ki először a Qle-t, azaz a gőz lecsapódásakor és lehűlésekor keletkező hőmennyiséget:

Qle=Lf×m+c×m×ΔT=2260×0,04+4,2×0,04×40=97,12 kJ

Tehát akkor ennyi energiát is kell felvennie a víz-jég rendszernek, melynek össztömege (M) 0,2 kg. legyen a jég tömege x, ekkor:

Qfel=Lo×x+c×M×ΔT2=334x+4,2×0,2×60=334x+50,4 kJ=Qle

Ebből pedig x=0,14 kg.
Módosítva: 9 éve
0