Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kemia sos

Főoldal » Középiskola » Kémia
610
1.Egy szénhidrát moláris tömege 342 g/mol és 42,1 % szenet tartalmaz.
Határozd meg az összegképletét! A szénhidrátok melyik csoportjába
tartozhat ez a vegyület?

2. Valamely alkil-amin moláris tömege 101 gramm/mol. Mi az összegképlete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
CxHyOz

x*C+y*H+z*O = 342
x*12+y*1+z*16 = 342

342 g * 0,421 = 143,982 g szenet tartalmaz. → :12 = 11,9985 = 12, tehát C₁₂

12*12+y*1+z*16 = 342
12*12+y*1+z*16 = 342
144+y+z*16=342
y+z*16=198

Mivel szénhidrát, ezért y=2*z (kétszer annyi hidrogén van benne, mint oxigén)
2*z+z*16=198
18*z=198
z=11 oxigén
y=2*z=2*11=22 hidrogén van benne.

C₁₂H₂₂O₁₁ a képlete. Diszacharidokhoz tartozhat.

2.
Elsőrendű amin esetén:
CnH2n+2 az alkán
CnH2n+1 az alkil csoport
CnH2n+3N az alkilamin

n*12 + 2*n+3 + 14 = 101
14n+17=101
14n=84
n=6

C₆H₁₅N


Másodrendű amin esetén:
C2nH4n+2 a 2 alkil csoport
C2nH4n+4N az alkilamin
2n*12+4n+2+14 = 101

24n+4n+16=101
18n=85
n=4,7 (tört szám, ez nem lehet)

Diamin esetén:
CnH2n+1 az alkil csoport
CnH2n+5N₂ az alkil csoport

12n+2n+5+2*14=101
14n+33=101
14n=68
n=4,86 (tört szám, ez nem lehet)
2