Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudna valaki segíteni?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1598
a) Egy 8 cm oldalú négyzetet forgass körbe oldalegyenese mint tengely körül. Mekkora a létrejövő forgástest felszíne és térfogata?
b) Hogyan változik a felszín, ha ugyanezt a négyzetet az egyik oldalfelező merőlegese körül forgatjuk? Hogyan változik a térfogata?
c) Az a) és b) feladat megoldása során két egyenes hengert kaphattunk. Mennyi a két henger térfogatának aránya?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a)
alap: 8 cm sugarú kör.
Területe: r²*π = 8*8*3,14=200,96 cm²

A henger térfogata: alapterület * magasság
a magasság is 8 cm, mert a négyzetnek minden oldala egyforma hosszú.
V=200,96 cm² * 8 cm = 1607,68 cm³

Felszín:
2 kör területe + palást területe (kiterítve egy téglalap területe).
2 kör: 2* (r²*π) = 2* (8*8*3,14) = 2* 200,96 cm² = 401,92 cm²

palást: kör kerülete * 8 cm = 2*r*π * 8 cm = 2*8*3,14 * 8 = 401,92 cm²
henger felszíne = 401,92 cm² + 401,92 cm² = 803,84 cm²

b)
alap: 4 cm sugarú kör.
Területe: r²*π = 4*4*3,14=50,24 cm²

A henger térfogata: alapterület * magasság
a magasság 8 cm, mert a négyzetnek minden oldala egyforma hosszú.
V=50,24 cm² * 8 cm = 401,92 cm³

Felszín:
2 kör területe + palást területe (kiterítve egy téglalap területe).
2 kör: 2* (r²*π) = 2* (4*4*3,14) = 2* 50,24 cm² = 100,48 cm²

palást: kör kerülete * 8 cm = 2*r*π * 8 cm = 2*4*3,14 * 8 = 200,96 cm²
henger felszíne = 100,48 cm² + 200,96 cm² = 301,44 cm²

803,84 cm²/ 301,44 cm² = 2,67-ed részére csökkent a felszín.
1607,68 cm³/401,92 cm³ = 4-edére csökkent.

c)
1607,68 cm³/401,92 cm³ = 4
3