Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrosztatika

Főoldal » Középiskola » Fizika
3329
Homogén elektromos mezőben, melynek térerőssége 3*10^5 V/m, elengedünk egy 4*10^-3 C töltésű részecskét. Az elektromos mező ezen 30 J munkát végez.
a) Mennyi a befutott pálya végei között a feszültség?
b) Mekkora a megtett út?
c) Mennyi az elért sebesség, ha a részecske tömege 0,2b?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
E=3·10⁵ V/m
Q=4·10-3 C
W=30 J
a) A feszültség a töltésen végzett munka osztva a töltéssel, vagyis U=W/Q=7500 V
b) A munka=erő×elmozdulás (azaz megtett út), tehát W=F·s
Az erőt a térerősségből és a töltésből kapjuk: F=EQ=1200 N
Az s megtett út tehát s=W/F=0,025 m
c) A sebességet a munkatételből kapjuk. A részecskén végzett munka a részecske mozgási energiájának növelésére fordítódik, tehát W=mv²/2, ebből v=√(2W/m)
Ezt a 0,2b tömeget nem tudom értelmezni.
0