Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

érettségi

Főoldal » Középiskola » Matematika
892
egy téglalap átlója eggyel nagyobb, mint az egyik oldala és hárommal nagyobb, mint a másik oldal kétszerese.
a: mekkora a téglalap kerülete és területe?
b: ha egy számtani sorozat első tagja a téglalap átlója, második tagja pedig a hosszabbik oldal, akkor tagja-e e sorozatnak a rövidebb oldal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Legyen a hosszabbik oldal a, a rövidebbik b és az átló m. Ilyenkor két egyenletet rögtön felírhatunk:
a+1=m
2b+3=m

De még egy kell és ez a Pitagorasz-tétel lesz:

m^2=a^2+b^2

Ha ezt a 3 egyenletes egyenletrendszert megoldjuk, a k9vetkező eredményeket kapjuk: a=12, b=5, m=13.

Így a számtani sor első két tagja a 13 és a 12 lenne. Mivel a számtani sorban a tagok közötti különbség állandó, ezért a 3. tagnak 11-nek kellene lennie, majd 10,9, stb. Mivel mindig eggyel csökken, előbb-utóbb eléri az 5-öt is, tehát igen, tagja a sorozatnak.
0