Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrosztatika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1004
A Q1=-4*10^-17C és a Q2=2*10^-17C pontszerű töltések 60 cm-re helyezkednek el egymástól. Mekkora az elektromos térerősség nagysága a ponttöltések közötti szakasz felezőpontjában?
Mekkora az elektromos térerősség nagysága abban a pontban, amely a Q1 töltéstől 90cm-re, a Q2 töltéstől 30cm-re van.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Q₁=-4·10-17 C
Q₂=2·10-17 C
d=60 cm=0,6 m
a)
r=d/2=0,3 m
Legyen a Q₁ a bal oldalon, Q₂ jobb oldalon, és legyen a balról jobbra irány a pozitív.
A felezőpontban az 1-es töltés által keltett mező:
E₁=kQ₁/r²=9·10⁹ Nm²/C²·(-4·10-17 C)/(0,3 m)²=-4·10-6 N/C
A negatív előjel azt mutatja, hogy ez balra mutat, ami azért van, mert negatív a töltés, a térerősség feléje mutat mindenhonnan, tehát a tőle jobbra lévő felezőpontból balra.
A felezőpontban a 2-es töltés által keltett mező:
E₂=kQ₂/r²=(-1)·9·10⁹ Nm²/C²·(2·10-17 C)/(0,3 m)²=-2·10-6 N/C
Ide azért kellett a (-1)-es szorzó, mert a 2-es töltés pozitív, az általa keltett térerősség tőle elfelé mutat, a felezőpont tőle balra van, tehát a térerősség a felezőpontban balra fog mutatni, amit a negatív előjellel veszünk figyelembe.
A felezőpontban az eredő térerősség:
E=E₁+E₂=-6·10-6 N/C

b) Ez a pont Q₂-től jobbra van 30 cm-re, így jönnek ki a távolságok.
A megadott pontban az 1-es töltés által keltett mező:
E₁=kQ₁/r²=9·10⁹ Nm²/C²·(-4·10-17 C)/(0,9 m)²=-4,4·10-7 N/C
A térerősség a Q1-től jobbra lévő pontból ismét balra mutat, ezért negatív.
A megadott pontban a 2-es töltés által keltett mező:
E₂=kQ₂/r²=9·10⁹ Nm²/C²·(2·10-17 C)/(0,3 m)²=2·10-6 N/C
Most nem kell a (-1)-es szorzó, mert az adott pont jobbra van, és a térerősség jobbra mutat.
Az eredő térerősség:
E=E₁+E₂=1,56·10-6 N/C
Pozitív, tehát jobbra mutat.
Módosítva: 9 éve
0