Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrosztatika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1365
Milyen nagyságú az a pontszerű töltés, amelynek elektromos mezőjében a töltéstől 3 m távolságban a térerősség 180 N/C nagyságú?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ehhez egyetlen képletet kell csak megtanulni, de ezt tanuld is meg:
E = k·Q/r²
ahol E a térerősség, k = 9·10⁹ Nm²/C² egy konstans, Q a töltés, r a távolság.
Ebből átrendezve a töltés:
Q = E · r² / k
Most:
Q = 180 N/C · 3² m² / 9·10⁹ Nm²/C²
Q = 180 / 10⁹ C = 1,8·10⁻⁷ C
0