Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Thermokémiai reakcióegyenlet.

Főoldal » Középiskola » Kémia
1101
CH4(g)+4Cl2(g)->CCl4(f)+4HCl(g)
DeltaHr=-429,1 kJ/mol
Mekkora a reakció során fejlődő hő mennyisége, ha:
500dm^3 standardállapotú metánt reagáltatunk?
4,5m^3 standardállapotú klórgáz reagál el?
15dm^3 térfogatú 1,58 g/cm^3 sűrűségű tetraklórmetán keletkezik?
20cm^3 standard nyomású 25 °C hőmérsékletű Hidrogén-Klorid képződik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, egyenlet, reakció, thermokémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Tudjuk, hogy 1 mol CH₄ reakciójával 429,1 kJ hő fejlődik.
Mindegyik esetben ki kell számolni, hogy hány mólról van szó. Abban pedig az segít, hogy teljesen mindegy, milyen gázról van szó, mindegyiknek 1 mólja éppen 24,5 dm³ standard állapotban (vagyis 25 °C-on, légköri nyomáson).

500 dm³ CH₄: ez 500/24.5 mol, tehát 429,1·500/24,5 kJ hő keletkezik.
4,5 dm³ Cl₂: ez 4,5/24,5 mol. A reakcióban 4 mol Cl₂ szerepel, így ennek a negyedével kell számolni: 429,1·(4,5/24,5)/4 kJ lesz a hő.
15 dm³ CCl₄: Ez nem gáz, itt nem tudjuk használni a 24,5 dm³/mol konstanst. Viszont tudjuk a sűrűségét, tehát ki tudjuk számolni a tömeget:
1,58 g/cm³ = 1580 g/dm³ → 15·1580 g
A tetraklór-metán moláris tömege: 12+4·35,5 = 154 g/mol
Vagyis ennyi molnak felel meg az adott térfogat: 15·1580 / 154 mol
A folyamatban 1 mol CCl₄ szerepel, tehát a keletkezett hő 429,1·15·1580 / 154 kJ
20 cm³ HCl: ami nyomást és hőmérsékletet írtak, az pont a standard állapot, és mivel gázról van szó, használhatjuk a 24,5 dm³/mol konstanst. 20 cm³ = 0,02 dm³, vagyis ez 0,02/24,5 mol. A reakcióban 4 mol HCl szerepel, tehát ennek a negyedével kell a hőt számolni: 429,1·(0,02/24,5)/4 kJ
0