Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Logaritmus egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
378
Valaki levezetné? Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
logaritmus
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Vegyük az alsó ötös alapú logaritmusát

jelölésem : log 5 x jelenti , ötös a lapú log x-et

y szor (log 5 x)= -3 mert 1/ 125 = 5 a -3 ra emelve

így
log 5 x = -3/y


az első egyenletben a hatvány = y

van egy egyenletrendszerünk:

-3/y +y = 2
-3 + y négyzete = 2y

ez már csak egy másodfokú egyenlet
így tovább


végén az értelmezési tartományt meg kell nézni, csak pozitív számoknak van logaritmusa
0