Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiából tud valaki segíteni, máig kellene!

Főoldal » Középiskola » Kémia
440
1. feladat
Hogyan változik a sebesség, ha
a.) a vízgőz koncentrációját háromszorosára növeljük
b.) ha katalizátort használunk
c.) ha melegítjük a gázelegyet
A válaszban csak annyit írj, hogy nő vagy csökken, az a.) pontban azt is hányszor.
2. feladat
Merre tolódik el az egyensúly, ha
a.) a CO koncentrációját növelem,
b.) ha melegítjük a gázelegyet
c.) ha eltávolítjuk a keletkezett hidrogént,
d.) ha katalizátort használunk,
e.) ha növeljük a nyomást
3. feladat
Ha 3 mol CH₄-et és 5 mol vízgőzt használunk, mennyi lesz az anyagok egyensúlyi koncentrációja, és mennyi az egyensúlyi állandó? És a metán átalakulása 50 százalékos.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
CH₄ + H₂O = CO + 3 H₂
tehát ez a szintézisgáz reakció egyenlete.

Ez egy endoterm reakció.

Hogyan változik a sebesség, ha
a.) a vízgőz koncentrációját háromszorosára növeljük
háromszorosára nő
b.) ha katalizátort használunk

c.) ha melegítjük a gázelegyet


a.) a CO koncentrációját növelem,
kiindulási anyagok irányában

b.) ha melegítjük a gázelegyet
termékek irányában, mert endoterm reakció

c.) ha eltávolítjuk a keletkezett hidrogént,
termékek irányában

d.) ha katalizátort használunk,
nem befolyásolja

e.) ha növeljük a nyomást
kiindulási anyagok irányában, mert mólszám növekedéssel jár.

3.
kiind.: 3 mol CH₄ és 5 mol vízgőz
átalakul: 1,5 mol CH₄ és 2,5 mol vízgőz
egyensúlyban van: 1,5 mol CH₄ és 2,5 mol vízgőz 1,5 mol CO és 3*1,5 mol H₂

K= [CO] * [H₂]³ / ( [CH₄] * [H₂O] ) = 1,5 * 4,5³ / ( 1,5 * 2,5 ) = 36,45
3