Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi?

Főoldal » Középiskola » Matematika
2204
Egy derékszögű háromszög kerülete 70 cm egyik hegyesszöge 50° Mekkorák a háromszög oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen az oldalak hossza x;y;z, ahol z az átfogó, az x oldallal szemközti szög 50°, ekkor felírható a szög szinusza és koszinusza:

sin(50°)=x/z, tehát z*sin(50°)=x
cos(50°)=y/z, tehát z*cos(50°)=y

Tehát a három oldal hossza z*sin(50°) ; z*cos(50°) ; z, ezek összege 70:

z*sin(50°)+z*cos(50°)+z=70 | kiemelünk z-t:

z*(sin(50°)+cos(50°)+1)=70, erre z=70/(sin(50°)+cos(50°)+1), igény szerint lehet kerekíteni, és ha z értéke megvan, akkor a többi oldal is.
1