Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vlaki érti ezeket?

Főoldal » Középiskola » Kémia
1000
Ezt kéne holnapra megoldani.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
3-ast kéne megoldani,köszi.
0

Szia!

A termokémiai egyenlet azt jelenti, hogy feltünteted az anyagok halmazállapotát is (g=gáz, f=folyadék, sz=szilárd, aq=vizes oldat), standard körülmények között (ha a feladat nem említ mást).

a.,
CH4(g)+2O2(g)=CO2(g)+2H2O(g)

b.,
2Na(sz)+Cl2(g)=2NaCl(sz)

c.,
2Mg(sz)+O2(g)=2MgO(sz)

d.,
H2(g)+Cl2(g)=2HCl(g)

e.,
CaCO3(sz)=CaO(sz)+CO2(g)

f.,
2C6H6(f)+15O2(g)=12CO2(g)+6H2O(f)

g.,
C2H2(g)+H2O(g)=C2H4O(g)

h.,
C2H4(g)+H2O(f)=C2H6O(f)
0

Tudtommal a reakcióhőt (ΔHr) is ki kell számolni az egyenletekhez. Mondjuk a legelső:
CH₄(g) + 2 O₂(g) = CO₂(g) + 2 H₂O(g)
A jobb oldal reakcióhőinek (keletkezéshőinek) az összegéből ki kell vonni a bal oldal reakcióhőinek (keletkezéshőinek) az összegét. Azokat pedig táblázatból vehetjük. Én ezt a táblázatot találtam, de bizonyára a könyvedben is van: https://en.wikipedia.org/wiki/Standard_enthalpy_of_formation#Subcategories
CH₄(g): -74,9 kJ/mol
O₂: az elemeknek definíció szerint 0 a keletkezéshője
CO₂(g): -393,5 kJ/mol
H₂O(g): -241,8 kJ/mol
A jobb oldalon van 1 CO₂ és 2 H₂O, vagyis ez -393,5 + 2·(-241,8) kJ/mol. A bal oldalon 1 CH₄, van, így a reakcióhő:
ΔHr = (-393,5) + 2·(-241,8) - (-74,9) kJ/mol = -802,2 kJ/mol

A többit is hasonlóan kellene kiszámolnod.
0