Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gömb (felszín, térfogat stb...) - szöveges feladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1260
1.) a.) Hány hektoliter víz tárolására alkalmas egy 18 méter magasságban elhelyezkedő, 6 méteres belső átmérőjű, gömb alakú tartály?
b.) Mekkora átmérőjű tartályt rendeljen az a falu, ahol feleekkora térfogatú is elegendő?

2.) Egy 14 cm sugarú hungarocellgolyóból szobadíszt készítettünk. A felületére ragasztóval apró üvegdarabokat ragasztottunk. Mekkora felületet kellett ragasztóval bekenni?

3.) Mekkora a tömege a 12 cm átmérőjű tekegolyónak, ha sűrűsége 0,8g/cm3?

4.) Hány m2 selyem kell egy ejtőernyőhöz, ha azt 6,5 m sugarú félgömbnek vesszük? Hulladékra, ráhajtásra 10%-ot számolunk.

5.) Nagymama focilabdatortát készített unokája születésnapjára. A torta a díszítés előtt egy 22 cm átmérőjű félgömb volt. A félgömb gömbfelületét 4 mm vastagságban borítja a marcipán. Mennyi marcipánra volt szükség a torta díszítéséhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.) a.) Hány hektoliter víz tárolására alkalmas egy 18 méter magasságban elhelyezkedő, 6 méteres belső átmérőjű, gömb alakú tartály?
b.) Mekkora átmérőjű tartályt rendeljen az a falu, ahol feleekkora térfogatú is elegendő?

a)
V=(4/3)*π*r³
V=(4/3)*π*3³=113,04 m³

1 m³ = 10 hl
113,04 m³ = 1130,4 hl

b)
113,04 m³ / 2= 56,52 m³
V=(4/3)*π*r³ = 56,52 m³
r³ = 3 * 56,52 / (4*π) = 13,5
r = ³ 13,5  = 2,38 m
d = 2*r = 2 * 2,38 = 4,76 m

2.) Egy 14 cm sugarú hungarocellgolyóból szobadíszt készítettünk. A felületére ragasztóval apró üvegdarabokat ragasztottunk. Mekkora felületet kellett ragasztóval bekenni?

A=4*π*r²=4*π*14²=2461,76 cm²

3.) Mekkora a tömege a 12 cm átmérőjű tekegolyónak, ha sűrűsége 0,8g/cm3?
V=(4/3)*π*r³=(4/3)*π*6³=904,32 cm³
m=V*ró=904,32 cm³ * 0,8 g/cm³=723,5 g


4.) Hány m2 selyem kell egy ejtőernyőhöz, ha azt 6,5 m sugarú félgömbnek vesszük? Hulladékra, ráhajtásra 10%-ot számolunk.
A=4*π*r² / 2=4*π*6,5² / 2=265,33 m² + 10 % → 265,33 + 265,33*0,1 = 291,863 m²


5.) Nagymama focilabda tortát készített unokája születésnapjára. A torta a díszítés előtt egy 22 cm átmérőjű félgömb volt. A félgömb gömbfelületét 4 mm vastagságban borítja a marcipán. Mennyi marcipánra volt szükség a torta díszítéséhez?

V(külső félgömb) = (4/3)*π*r₁³ / 2 = (4/3)*π*11,4³ / 2
V(belső félgömb) = (4/3)*π*r₂³ / 2 = (4/3)*π*11³ / 2
V(külső)-V(belső) = (4/3)*π*11,4³ / 2 - (4/3)*π*11³ / 2 = (4/6)*π* (11,4³ - 11³) = 315,14 cm³ marcipán kellett.
Módosítva: 6 éve
3