Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika, 9. osztály.

Főoldal » Középiskola » Fizika
769
Segítetek megoldani ezt a feladatot? :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika, dinamika, 9. Osztály
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ha jól értem, három test van egymás mellett, súrlódás nélkül mozoghatnak egy asztallapon. Az egyik szélsőt toljuk F erővel, ami tolja a többit, mekkora erők lépnek fel a testek érintkezésénél?

A kulcs a megoldáshoz az, hogy rá kell jönni, hogy gyorsulni fog a teljes rendszer, és mindegyik test ugyanakkora 'a' gyorsulással mozog. Nagyon fontos, hogy azonos a gyorsulás, egyébként elválnának egymástól a testek.

A dinamika alapegyenlete:
F = m₃·a
ahol most m₃ a három testből álló rendszer tömege, vagyis m₃ = m+2m+3m.
36 = 6m·a → a = 6/m
Nem írtam mértékegységeket, nehogy valaki méternek olvassa az m-et. Valójában kellene írni, szóval így lenne:
36N = 6m·a → a = 6N/m
Ha a tömeg kg-ban van megadva, akkor a gyorsulás m/s² lesz... ebben bele kell gondolni, de most nem lesz érdekes.

Az m értékét nem ismerjük, de nem baj, ki fog esni.

Az m és 2m közötti erő legyen F₂, a 2m és 3m közötti pedig F₃.

Az F₂ erő gyorsítja a jobb oldali 2 testet:
F₂ = (2m+3m)·a
F₂ = 5m · 6/m = 30
(a mértékegység N persze)

Az F₃ erő gyorsítja a jobb szélső testet:
F₃ = 3m · a
F₃ = 3m · 6/m = 18 (Newton megint)
1