Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
587
Az 1,2,3,6,8,9 számjegyekből készítünk véletlenszerűen háromjegyű számokat.
a, Hány olyan háromjegyű szám van, hogy a szám páros, de páratlan számjeggyel kezdődik?
b, Hány olyan háromjegyű szám van, hogy a szám nagyobb mint 200, de kisebb mint 625?

Köszönöm a válaszokat! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, szám, páros, páratlan, számjegy
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha egy számot csak egyszer használhatok (nem mondták.....)

párosnak kell lennie-3 esetünk van

1. eset:
utolsó jegye = 2
első jegy lehet 1, vagy 3-kétféle
második jegy lehet , amit még nem használtunk, tehát-4
ez 2szer 4 eset = 8 eset


2.eset :
utolsó jegye = 6
ugyanígy 8 eset

3.eset:
utolsó jegye 8
ugyanígy 8 eset

kedvező esetek száma = 24 eset

összes eset = 6 szor 5ször 4 = 120
valsz = 24/120



másik feladat:
összes eset -lásd fent

kedvező esetek:

1.eset:
ha az első jegye = 2
második lehet 5
harmadik lehet 4
20 lehetőség

2.eset:
első jegye 3
20 lehetőség

3.eset:
első jegye 4
20 eset

4.eset:
első jegye5
20 eset

5.eset !!!
első jegye 6

itt csak
612
613
623 lehetséges

kedvező esetek
83

valsz = 83/120
0