Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
369
Periódusos rendszerről kéne vázlatot írni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
elemek sorrendje: növekvő rendszám (növekvő atomtömeg) szerint
rendszám = protonszám
protonszám = rendszám = elektronszám, mert az atomok kifelé semleges töltésűek
főcsoportszám= külső elektronok száma
periódusszám = elektronhéjak száma
tömegszám = protonszám + neutronszám
izotópok: azonos protonszámú (rendszámú) eltérő neutronszámú atomok (az elemek atomtömege ezért tört szám, az izotópok aránya miatt)
I.A főcsoport: alkálifémek (kivéve hidrogén)
II.A főcsoport: alkáliföldfémek
IV.A főcsoport: szén csoport elemei
V.A főcsoport: nitrogén csoport elemei
VI.A főcsoport: oxigén csoport elemei
VII.A főcsoport: halogén (sóképző) elemek

Bór-asztácium vonal a félfémek, e fölött a nemfémek, alatta a fémek találhatóak.
2