Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika beadandó, Holnapra

Főoldal » Középiskola » Fizika
1192
Sziasztok! Ezeket a feladatokat javító jelleggel kaptuk fizikából, ugyanis az egész osztály eddig bukásra áll, és nem igazán értjük őket. Esetleg ha tudna benne valaki segíteni azt nagyon szépen megköszönném☺
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1.feladat
Egyenlet rendszert kell alkalmazni.
Adatok:
vmax=4cm/s
amax=2cm/s

I. vmax=A*(2π/T)=4
II. amax=-A*(2π=T)²=2

II/I= -A*(2π/T)²/A*(2π/T)-->-1*(2π/T)=0,5
omega=-0,5-->2π/T=-0,5--->T=4π=12,5sec
Periódus ideje:12,5sec.
Amplitúdója: A*omega=4--->A*±0,5=4
A=±8

2.feladat.
A=6 cm=0,06m
T=1,6s
Omega=2π/T=3,92
y=kitérés
y(t)=A*sin*(omega*t)
y(1,05)=6cm*sin(3,92*1,05)=0,4306cm
KITÉRÉS:0,4306 cm

sebessége
v=A*omega*cos(omega*t)
6*3,92*cos*(3,92*1,05)=0,23 m/s

gyorsulása:
a=-A*omega²*sin*(omega*t)
a=-6*15,42*sin*(3,92*1,05)=±6,65cm/s²

3.feladat
Lambda(most j vel fogom jelölni,
j1=1,5m
c1=340m/s
n₂,₁=1,32

c₂=340/1,32=257,7575757 m/s végtelen szakaszos tizedes tört.
A hullámhosszra nem tudom hogy jól csináltam e a feladatot, de a törésmutatóval számoltam. Minél nagyobb a sebesség annál nagyobb a hullámhossz, de itt kisebb a hullámsebesség mint levegő esetén ezért a törésmutatóval osztottam-> 1,5/1,32=1,136m

Beesési szög=20⁰
n₂,₁=Sinα/sinβ--> 1,32=sin20⁰/sinβ-->0,342020142/sinβ=1,32-->0,342020142/1,32=Sinβ-->0,259106169 Visszakeresés(Sin-¹[szinusz a mínusz elsőn]): β=15,01⁰

4.feladat
Itt a c részben nem vagyok biztos, arról engem sajnos nem tanítottak, mármint, tudom mi az interferencia, a fáziskülönbség, de sajnos számítani nem tudok vele.

C=20m/s
A=6cm=0,06m
Lambda(most j vel jelölöm),j(2 cm)
f=1/t, ezt most nem tudjuk alkalmazni.
C=j/t
T=j/c->0,02m/20m/s=0,001s
f=1/t-->f=1000 1/s,Hz
0