Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

NAGYON SOS!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
3224
Egy szabályos nyolcszög oldala 10 cm.
a) Mekkora a nyolcszög köré írható kör sugara?
b) A nyolcszög területe hány százaléka a köré írt kör területének?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A kör középpontjából vonalakat húzva, 8 db egyenlőszárú háromszöget kapunk.

A kör középpontjából állítsunk merőlegest az oldalra- ez lesz a "kicsi" háromszögek magassága. ez az egyenes az oldalt felezi

Derékszögű háromszögben

r- átfogó-kör sugara
befogó = 10/2 = 5
ezzel szemközti szög, a kör közepénél = 22,5

5/r = sin 22,5

r= 13,1

egy háromszög területe a 8ból
(r szer r szer sin 45)/2= 60,5
nyolcszög területe = 8 szor 60,5 = 484

KÖR TERÜLETE = 13,1 SZER 13, 1 SZER 3,14 = 538,9

484/538,9 szer 100 = 89,8 %
0