Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladatban segitség?

Főoldal » Középiskola » Kémia
837
32g CaSO4 és MgSO4 keverék kéntartalma 25 tömeg%.Mennyi
-a keverék tömegszázalékos összetétele
-milyen molarányban található a két só a keverékben?

Tömeg%-ban mi lesz az oldott anyag ill. az oldószer?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Először számoljuk ki, külön-külön mennyi ként tartalmaznak.
Mindkét só molekulája egy-egy kéntamot tartalmaz, ennek atomtömege 32g/mol, viszont a gipsz moláris tömege 136,1 g/mol, míg a keserűsóé 120,4 g/mol.
Így ezek kéntartalma:
WCa=32/136,1×100=23,51%
WMg=32/120,4×100=26,58%

És ezeket kell valamilyen arányban keverni. Nyúljunk vissza ismét a keverési egyenlethez:

W1×m1+W2×m2=W3×(m1+m2)

Itt W1 legyen a gipsz kéntartalma, m1 a gipsz tömege. W2 a keserűsó kéntartalma, m2 tömege, És végül W2 a keverék kéntartalma és, most jön a lényeg m1+m2 a keverék tömege. Ezek nagyját ismerjük is:

23,51×m1+26,58×m2=25×32=800

Ha mi kinevezzük m1-et ismeretlenünknek és belőle kifejezzük m2-t, akkor: m2=32-m1. Ezt pedig be lehet helyettesíteni:

23,51×m1+26,58×(32-m1)=8

Ha ezt megoldjuk, m1-re 16,5 g jön ki. Azaz 16,5g mész és (32-16,5) 15,5 g keserűsó szükséges.

Ilyen keverékekben nem szokás megjelölni oldószert és oldott anyagot, mivel ez nem egy oldat, csak két por keveréke. De ha mindenképp szükséges, akkor az az oldószer, amelyikből több van, tehát (bár értelmetlen) esetünkben a mész, míg a keserűsó az oldott anyag.
1