Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrosztatika

Főoldal » Középiskola » Fizika
2117
Tudnátok segíteni ennek a eladatnak a megoldásában??
10^4 N/C lefelé irányuló térerősségű elektromos mezőben elengedünk egy elektront, melynek tömege 9,1*10^-31kg.
a) Milyen nagyságú és irányú elektromos mező hat az elektronra?
b) Milyen nagyságú és irányú gravitációs erő hat az elektronra?
c) Milyen nagyságú és irányú gyorsulással indul el az elektron?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
E=10⁴ N/C
m=9,1·10-31 kg
q=-1,6·10-19 C (elektron töltése)

Az elektromos mező által elektronra ható erő:
Fe=Eq=-1,6·10-15 N
A negatív előjel azt jelenti, hogy az erő az elektromos tér irányával ellentétes, vagyis felfelé mutat.
A gravitációs erő:
Fg=mg=9,1·10-30 N
Az elektron gyorsulását a következő mozgásegyenletből számolhatjuk ki:
ma=Fe+Fg
a=(Fe+Fg)/m=(-1,6·10-15 N+9,1·10-30 N)/(9,1·10-31 kg)=-1,76·1015 m/s²
Ennek előjele is negatív, tehát az elektron felfelé fog gyorsulni.
0