Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitség,kémia!

Főoldal » Középiskola » Kémia
627
Egy 5g-os kősó darabot desztilált vizbe oldanak.Akeletkezett keveréket megszűrik.A kősóban található oldhatatlan szennyeződés a szűrőpapiron marad.A szűrlet tömege 45g és 10% (tömegszázalék)H-t tartalmaz.Mennyi a kősó tisztasága(tömegszázalék),ha feltételezzük,h az elválasztásnál nincs tömegveszteség?

Hogy is van az,h 5g kősóból 45g marad szűrőpapiron?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A szűrlet az a folyadék, ami átmegy a szűrőpapíron. Esetünkben ez a nátrium-klorid oldat lesz. Ennek a tömege 45g.
Ez áll vízből (H2O) és sóból (NaCl).
A 45g 10%-a 45×0,1=4,5g. Ennyi hidrogén van az oldatban, de tudjuk jól, hogy ez a hidrogén csak a vízből származhat, így annak kiszámolhatjuk az anyagmennyiségét. 4,5g hidrogén 4,5/1=4,5 mol, de a vízben két hidrogén van, így a víz anyagmennyisége csak 4,5/2=2,25 mol. Egy mol víz 18g, így ennyi víz 2,25×18=40,5g. Tehát a 45 g oldatban 40,5 g víz volt. a maradék nem más mint nátrium-klorid, így annak mennyisége 45-40,5=4,5g.
Azaz az 5 g kősóban 4,5 g NaCl volt, így annak tisztasága: 4,5/5×100=90%
0