Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
681
Ez a feladat,első két alpontot sikerült megoldanom,de hogyan kell a harmadikat?

168g tömegű fémdarabot vizzel telt mérőhengerbe helyeztek.A fémdarab 21,4 cm3 vizet szoritott ki.Határozzátok meg:
-a mellékelt ábra alapján a fémet
a fém mennyi 30%-os sósavoldattal reagál
-a reakció után kapott sóoldat tömegszázalékos koncentrációját
Táblázatban a Mg(1,74),Al(2,7),Zn(7,13),Fe(7,85),Cu(8,93) sűrűségeit közölték.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Az, hogy a fém 21,4 cm3-nyi vizet szorít ki, azt jelenti, hogy a térfogata 21,4 cm3. Mivel tömege 168 g, a sűrűsége megadható: 168/21,4=7,85 g/cm3.
Ez a közölt táblázat szerint a vas sűrűsége, így az ismeretlen fém a vas (Fe).

A lejátszódó reakció:

Fe+2HCl=FeCl2+H2

A vas atomtömege 55,85 g/mol, így a 168 g vas 168/55,85=3,01 mol. A reakció szerint ennek kétszerese mennyiségű sósavra van szükség, ez 6,02 mol. Ennek tömege (M=36,5 g/mol) 6,02×36,5=219,6g.
Viszont mivel a sósavunk 30%-os, ennél több oldatra lesz szükség, pontosan 219,6/0,3=732 g-ra.
Azaz az oldáshoz szükséges sósavoldat tömege 732 g.

A reakció lejátszódása után az oldatban vas(II)-klorid található, mégpedig 3,01 mol-nyi. Ennek tömege (M=126,8 g/mol) 3,01×126,8=381,7g. Az oldat tömege azonban nem lesz egyenlő a vas és a felhasznált sósav tömegének összegével (ez egyébként 168+732=900g), mivel távozott belőle hidrogén. Egész pontosan 3,01 mol H2 gáz ment el, ennek tömege 3,01×2=6,02 g. Így az oldat tömege is ennyivel kevesebb, azaz 900-6=894 g.
Így pedig a tömegszázalék: 381,7/894×100=42,7%.
0