Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek

Főoldal » Középiskola » Matematika
440
Sziasztok valaki megtudná oldani nekem ezt a feladatot? Hálás lennék érte!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A pont, a kör középpontja és az érintési pont egy derékszögű háromszöget határoz meg, melynek az egyik befogója a kör sugara, a másik befogó a keresett érintő szakasz, az átfogó pedig a sugár és a pont távolságának összege.
A keresett érintő szakaszt Pitagorasz tétellel számítjuk ki:
x²=20²-17²
x=10,54 cm
A két érintő által bezárt szög α, a szög felét ki tudjuk számolni :
sin(α/2)=17/20
α=58,21⁰
A konkáv síkidom területe a két háromszög területe és a β szöghöz tartozó körcikk területének különbsége (ld ábrát)
β=180-α=63,58⁰
T₁=10,54·17-17²·π·63,58/360=179,18-160,27=18,91 cm²
A konvex síkidom területe a konkáv síkidom területének és a kör területének összege:
T₂=T₁+17²·π=926,37 cm²
0