Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Vegyületek

598
Hogyan keletkezik víz molekulából hidroxidion?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Hmm, nem tudom, hogy általános iskolában mennyire tanuljátok.

Csúnya neve van, autoprotolízis-nek hívják, de a nevet nem biztos, hogy kell tudjad. A protolízis az olyan reakcióknak a neve, amikor egy proton átmegy az egyik molekulából a másikba (mondjuk `HCl`-ből `H_2O`-ba). Auto protolízis pedig az, amikor ugyanolyan molekulából megy át egy proton egy másik ugyanolyan molekulába, itt pl. víz molekulából víz molekulába.

A proton az a hidrogén az elektronja nélkül, magyarul hidrogén ion. Tehát amikor azt mondják a kémikusok, hogy proton megy át, akkor valójában hidrogénion megy át.

A vízben ez a folyamat folyamatosan zajlik oda-vissza. Szóval az egyik `H_2O` molekulából a proton átmegy a másikhoz, és amelyikből elment, abból lesz egy `OH^(-)` (hidroxid-ion), amelyikbe átment, abból pedig egy `H_3O^(+)` (oxónium-ion). Utána megtörténik az is, hogy a a `H_3O^(+)` leadja a felesleges protonját, ami visszamegy egy másik `OH^(-)`-ba, és lesz két vízmolekula.

Az ide-oda alakulásnak beáll egy egyensúlya, amikor ugyanannyi hidroxidion keletkezik, mint amennyi vízmolekula. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem marad semennyi hidroxidion, pont fordítva, jó sok marad. A vízben ekkor lesz baromi sok "normális" `H_2O`, jó sok `OH^(-)` és ugyanannyi `H_3O^(+)`. Ezért lesz a víznek a pH-ja 7.
Módosítva: 3 éve
1