Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vegyületek

693
Hogyan keletkezik víz molekulából hidroxidion?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Hmm, nem tudom, hogy általános iskolában mennyire tanuljátok.

Csúnya neve van, autoprotolízis-nek hívják, de a nevet nem biztos, hogy kell tudjad. A protolízis az olyan reakcióknak a neve, amikor egy proton átmegy az egyik molekulából a másikba (mondjuk `HCl`-ből `H_2O`-ba). Auto protolízis pedig az, amikor ugyanolyan molekulából megy át egy proton egy másik ugyanolyan molekulába, itt pl. víz molekulából víz molekulába.

A proton az a hidrogén az elektronja nélkül, magyarul hidrogén ion. Tehát amikor azt mondják a kémikusok, hogy proton megy át, akkor valójában hidrogénion megy át.

A vízben ez a folyamat folyamatosan zajlik oda-vissza. Szóval az egyik `H_2O` molekulából a proton átmegy a másikhoz, és amelyikből elment, abból lesz egy `OH^(-)` (hidroxid-ion), amelyikbe átment, abból pedig egy `H_3O^(+)` (oxónium-ion). Utána megtörténik az is, hogy a a `H_3O^(+)` leadja a felesleges protonját, ami visszamegy egy másik `OH^(-)`-ba, és lesz két vízmolekula.

Az ide-oda alakulásnak beáll egy egyensúlya, amikor ugyanannyi hidroxidion keletkezik, mint amennyi vízmolekula. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem marad semennyi hidroxidion, pont fordítva, jó sok marad. A vízben ekkor lesz baromi sok "normális" `H_2O`, jó sok `OH^(-)` és ugyanannyi `H_3O^(+)`. Ezért lesz a víznek a pH-ja 7.
Módosítva: 4 éve
1