Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Általános iskola » Kémia
473
Mi annak a vegyületnek az összegképlete, amelyből 15,0g-ot elégetve 11,0g CO2 és 16,0g SO2 keletkezik? A vegyületet karbonil-szulfidnak hívják. Mi lehet a szerkezeti képlete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
2 OCS + 3 O₂ = 2 CO₂ + 2 SO₂

2*(16+12+32)= 120 g-ból 2*44 g széndioxid és 2*64 g kéndioxid keletkezik.
1 g-ból 88/120 g széndioxid és 128/120 g kéndioxid keletkezik.
15 g-ból 15*88/120=11 g széndioxid és 15*128/120=16 g kéndioxid keletkezik.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karbonil-szulfid

Így hogy megadtad a keresett vegyület nevét, könnyű volt kiszámolni.

Ha nem ismerjük, akkor
11 g CO₂-ból 12*100/44=27,27% a szén, tehát 11*0,2727=3 g
16 g kén-dioxidból 32*100/64=50 % kén, tehát 16*0,5=8 g
3+8=11 g
marad 15-11=4 g.
A tömegarányok:
4 : 3 : 8 = 4*4 : 4*3 : 4*8 = 16 : 12 : 32 ez az O C S tömegei.
2