Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni?Nagyon sürgős lenne!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
2901
Egy derékszögű háromszög befogói 5 cm és 12 cm hosszúak. Mekkora a háromszög köré írt kör sugara, és a háromszögbe írt kör sugara?
a) Egy háromszög területe 150 cm2 és a kerülete 60 cm. Mekkora a beírt kör sugara?
b) Egy háromszög területe 40 cm2 és a beírt kör sugara 5 cm. Mekkora a háromszög kerülete?
Megszerkeszthető-e egy háromszög az alábbi adatokkal? (Indokolj)
a=7,5 cm b=0,1 m c=2 dm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy derékszögű háromszög befogói 5 cm és 12 cm hosszúak. Mekkora a háromszög köré írt kör sugara, és a háromszögbe írt kör sugara?
5²+12²=c² amiből c= 13 cm, köré írt kör sugara R=c/2=13/2=6,5 cm
T=a·b/2=5·12/2=30 cm²
K=5+12+13=30 cm s=K/2=30/2=15 cm
30=r·15 amiből a beírt kör sugara r=2 cm


a) Egy háromszög területe 150 cm2 és a kerülete 60 cm. Mekkora a beírt kör sugara?
T=150 cm² K=60 cm s=K/2=60/2=30 cm
150=r·30 amiből r=5 cm

b) Egy háromszög területe 40 cm2 és a beírt kör sugara 5 cm. Mekkora a háromszög kerülete?
40=5·s amiből s=8 cm, Mivel s=K/2 ezért K=2·8=16 cm

Megszerkeszthető-e egy háromszög az alábbi adatokkal? (Indokolj)
a=7,5 cm b=0,1 m = 10 cm c=2 dm =20 cm
Mivel 7,5+10 nem nagyobb, mint 20 cm ezért a háromszög nem szerkeszthető.
0