Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan oldjam ezt meg?

Főoldal » Középiskola » Kémia
1105
49,5g MgSO4*7H2O-t feloldottunk 175cm3 desztilált vizben.Az igy kapott keserűsóoldat sűrűsége 1,121g/cm3.Mennyi a magnéziumionok száma az oldatban?Mennyi az oldat tömegszázalékos koncentráviója valamint az oldat moláris koncentrációja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Az MgSO4×7H2O azt jelenti, hogy egy mol MgSO4 mellett 7 mol H2O található, így a moláris tömeg az MgSO4 és 7 mol víz összegéből adódik, ez 246,5 g/mol. Mivel nekünk 49,5 g-unk van, ennek anyagmennyisége 49,5/246,5=0,2 mol. Nyilván ugyanennyi lesz a Mg-ionok anyagmennyisége is, így darabszáma 0,2×6×10^23 lesz (egy mol 6×10^23 db-ot jelöl), azaz 3×10^22 db.
Kezdjük talán a tömegszázalékkal. Mivel 175 cm3 vízből indultunk ki, ennek tömege 175g. Így az oldat össztömege 49,5+175=224,5g. És ebben van valamennyi MgSO4. Igen ám, de nem 49,5 g, mivel abban víz is volt, így a valós keserősó mennyisége ennél kevesebb. Az MgSO4 moláris tömege 120,4 g/mol, így 0,2 mol belőle 0,2×120,4=24,08 g. Ennyi tiszta, vízmentes keserűsó található az oldatban. Így a tömegszázalék: 24,08/224,5×100=10,73%

Az oldat sűrűsége 1,121 g/cm3, így 224,5 g oldat térfogata 224,5/1,121=200,3 cm3, azaz 0,2003 dm3, ebben van 0,2 mol keserűsó oldva.

Így pedig molkoncentrációja 0,2/0,2003=0,1 mol/dm3.
0