Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
641
30 cm^3 NaOCl (nátrium-hipoklorit, hypó) 300 cm^3 -re hígítottunk. Ennek 60 cm^3 -es
részletéhez jodidot adtunk és a kivált jódot 0,0813 mol/dm^3 koncentrációjú nátrium-
tioszulfáttal megtitráltuk. 55,32 cm^3 fogyást tapasztaltunk. A meghatározás az alábbi
reakciókon alapul: segítségével írhatók le:
NaOCl + KI + HCl = KCl + NaCl + H2O + I2
Na2S2O3 + I2 = NaI + Na2S4O6
Számítsa ki a hypó NaOCI tartalmat g/dm^3 -ben!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az egyenleteket rendezni kell:

NaOCl + 2 KI + 2 HCl = 2 KCl + NaCl + H₂O + I₂

2 Na₂S₂O₃ + I₂ = 2 NaI + Na₂S₄O₆

55,32 cm³ = 0,05532 dm³ fogyott.
1 mol Na₂S₂O₃ tömege: 2*23+2*32+3*16 = 158 g

Elreagált Na₂S₂O₃ mennyisége: 0,0813 mol/dm³ * 0,05532 dm³ = 4,4975 *10-3 mol.
Ez fele ennyi jóddal reagált: 2,2488 *10-3 mol, ami az egyenlet szerint egyenlő a hipoklorit anyagmennyiségével.
Ez volt 60 cm³ oldatban, akkor 300-ban 5-ször ennyi: 5 * 2,2488 *10-3 =0,01124 mol. Mivel csak hígítottunk, ugyanennyi mol van 30 ml hypó oldatban is.

1 mol NaOCl tömege: 23+16+35,5 = 74,5 g/mol
0,01124 mol * 74,5 g/mol = 0,8377 g / 30 cm³, akkor 1000 cm³-ben (1 dm³):
1000/30-szor ennyi van: 27,9 g/dm³ az NaOCl tartalom.


Módosítva: 6 éve
2