Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes egyenlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
2423
Írjuk fel annak az egyenesnek az egyenletét ,amely áthalad az A ponton ,továbbá merőleges az egyenletével adott e egyenesre
1., A ( -2,2) és e: -2+y=15
2.,A (7,1) és e: Y=3x+1
Köszönöm előre is a válaszokat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1., A ( -2,2) és e: -2x+y=15
az e egyenes normálvektora (-2;1) , így a rá merőleges egyenes normálvektora (1;2) és az egyenes egyenlete
1·x+2·y=1·(-2)+2·2 azaz x+2y=2
2.,A (7,1) és e: Y=3x+1 az e egyenest átalakítva: -3x+1y=1
az e egyenes normálvektora (-3;1), így a rá merőleges egyenes normálvektora (1;3) és az egyenes egyenlete
1·x+3·y=1·7+3·1 azaz x+3y=10
0