Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A megoldás kellene nekem elöre köszönöm

Főoldal » Középiskola » Matematika
409
Egy derékszögű háromszög befogói 13 és 25 cm. Mekkora a háromszög köré írható körének sugara? (Egy tizedes jegyre kerekíts!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A derékszögű háromszög köré írható körének a sugara másképpen a a derékszögű háromszög átfogójának a fele.
Az átfogó
13²+25²=átfogó a négyzeten
átfogó=28,178 cm
Így a sugara: 14,089 cm, kerekítve 14,1 cm
Módosítva: 6 éve
1

Pitagorasz tétellel kiszámoljuk az átfogót:
c²=13²+25²
c=28,2 cm
A háromszög átfogója a körülírható kör átmérője (ld. Thalesz tétel), tehát a sugár
r=c/2=14,1 cm
1