Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás (Az 1,2,3,6,8,9 számjegyekből véletlenszerűen 3jegyű számokat csinálunk....)

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
472
Sziasztok!
A következő feladathoz milyen úton kell elindulni, milyen képleteket lehet használni?
-
Az 1,2,3,6,8,9 számjegyekből véletlenszerűen 3jegyű számokat csinálunk.
a, Hány olyan 3jegyű szám lehet, ahol a szám páros, de páratlan számjeggyel kezdődik?
b, Hány olyan 3jegyű szám lehet, ahol a szám 200-nál nagyobb, de 625-nél kisebb?

Köszi a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
a,
1 helyre 3 páratlan számot írhatunk
A 2. helyre bármilyen számot így 6 féle számot írhatunk
A 3. helyre pedig 3 páros számot írhatunk
Így 3×6×3=54 ilyen szám lehetséges
1

Ha egy számot csak egyszer használhatok (nem mondták.....)

párosnak kell lennie-3 esetünk van

1. eset:
utolsó jegye = 2
első jegy lehet 1, vagy 3-kétféle
második jegy lehet , amit még nem használtunk, tehát-4
ez 2szer 4 eset = 8 eset


2.eset :
utolsó jegye = 6
ugyanígy 8 eset

3.eset:
utolsó jegye 8
ugyanígy 8 eset

kedvező esetek száma = 24 eset

összes eset = 6 szor 5ször 4 = 120
valsz = 24/120



másik feladat:
összes eset -lásd fent

kedvező esetek:

1.eset:
ha az első jegye = 2
második lehet 5
harmadik lehet 4
20 lehetőség

2.eset:
első jegye 3
20 lehetőség

3.eset:
első jegye 4
20 eset

4.eset:
első jegye5
20 eset

5.eset !!!
első jegye 6

itt csak
612
613
623 lehetséges

kedvező esetek
83

valsz = 83/120
0