Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Biológia háziba segítene valaki?

527
1.Mi jellemző a tajgák éghajlatára?
2.Melyek a tajgák jellemző erdőalkotó fái?
3.Hogyan alkalmazkodnak a fenyők a hideg éghajlathoz?
4.Mi jellemző a fenyőerdők talajára?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Biológia

Válaszok

1
1) A nyár egyre rövidebb és hűvösebb lesz, a tél pedig hosszabb és hidegebb. A tavasz és az ősz pár hétre szorul vissza. A kevés csapadék ellenére az éghajlat nedvesnek mondható. A Földön ebben a zónában a legnagyobb az évi közepes hőingás.
2) Fenyők
3) A fenyők tűlevelei ellenállók a fagyokkal szemben, és keveset párologtatnak. Ha végigsimítod a tűlevelet, érezni a kicsit zsíros tapintású viaszréteget. A kis levélfelület és a viaszbevonat csökkenti a vízvesztést, védi a növényt a kiszáradástól. Magas gyantatartalma pedig a faggyal szemben teszi ellenállóvá. A fenyők kevés kivételtől eltekintve örökzöldek. A sötétzöld levelek a lehető legjobban hasznosítják a fotoszintézisre alkalmas, rövid időszakokat. A leghidegebb téli időszakokban, amikor nem lehet a talajból a fagyott vizet felvenni, anyagcseréjük annyira lelassul, hogy gyakorlatilag szünetel a fotoszintézis is. Az első enyhe napsugarakra azonban ismét újraindulhat az élet, hiszen a fákon ott vannak a több évig élő, örökzöld levelek.
4) A talajt vastag, puha moha -, és fenyőtűréteg fedi. A kevés fény miatt nem alakul ki gazdag cserjeszint és gyepszint.
0