Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Biológia háziba segítene valaki?

614
1.Mi jellemző a tajgák éghajlatára?
2.Melyek a tajgák jellemző erdőalkotó fái?
3.Hogyan alkalmazkodnak a fenyők a hideg éghajlathoz?
4.Mi jellemző a fenyőerdők talajára?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Biológia

Válaszok

1
1) A nyár egyre rövidebb és hűvösebb lesz, a tél pedig hosszabb és hidegebb. A tavasz és az ősz pár hétre szorul vissza. A kevés csapadék ellenére az éghajlat nedvesnek mondható. A Földön ebben a zónában a legnagyobb az évi közepes hőingás.
2) Fenyők
3) A fenyők tűlevelei ellenállók a fagyokkal szemben, és keveset párologtatnak. Ha végigsimítod a tűlevelet, érezni a kicsit zsíros tapintású viaszréteget. A kis levélfelület és a viaszbevonat csökkenti a vízvesztést, védi a növényt a kiszáradástól. Magas gyantatartalma pedig a faggyal szemben teszi ellenállóvá. A fenyők kevés kivételtől eltekintve örökzöldek. A sötétzöld levelek a lehető legjobban hasznosítják a fotoszintézisre alkalmas, rövid időszakokat. A leghidegebb téli időszakokban, amikor nem lehet a talajból a fagyott vizet felvenni, anyagcseréjük annyira lelassul, hogy gyakorlatilag szünetel a fotoszintézis is. Az első enyhe napsugarakra azonban ismét újraindulhat az élet, hiszen a fákon ott vannak a több évig élő, örökzöld levelek.
4) A talajt vastag, puha moha -, és fenyőtűréteg fedi. A kevés fény miatt nem alakul ki gazdag cserjeszint és gyepszint.
0