Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
975
1) Ha egy kémiai reakció során kialakul az egyensúlyi állapot, akkor mit tudunk a
reakciósebességekről?
2) Mit tudunk a kiindulási anyagok mennyiségéről egy olyan reakció esetén, amelynek
nagy értékű az egyensúlyi állandója?
3) Írd fel az egyensúlyi állandó meghatározási módját az alábbi reakciók esetében:
a) 2NaOH + H 2 SO 4 ↔Na 2 SO 4 + 2H 2 O
b) 4HNO 3 ↔ 4NO 2 + 2H 2 O + O 2 : ΔrH=+390,7KJ/mol
4) Ez utóbbi reakció (3b) esetében melyik irányba tolódik el az egyensúly, ha
a) vizet adunk hozzá,
b) melegítjük,
c) növeljük a nyomást?
5) Hogyan lehet az odaalakulás irányába tolni az alábbi reakció egyensúlyát:
SO 3 + H 2 O ↔ H 2 SO 4 (minden lehetőséget írj fel!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1) Ha egy kémiai reakció során kialakul az egyensúlyi állapot, akkor mit tudunk a
reakciósebességekről?
Az oda és visszaalakulás sebessége megegyezik.

2) Mit tudunk a kiindulási anyagok mennyiségéről egy olyan reakció esetén, amelynek
nagy értékű az egyensúlyi állandója?
Egyensúlyban kevés kiindulási anyag van.
Mivel a termékek koncentrációja szerepel a számlálóban, a tört értéke nagy lesz, ha a számláló nagy, vagyis a termékek koncentrációja nagy.

K=[termékek]x / [kiind anyagok]y
[ ] jelentése egyensúlyi koncentráció

3) Írd fel az egyensúlyi állandó meghatározási módját az alábbi reakciók esetében:
a) 2NaOH + H 2 SO 4 ↔Na 2 SO 4 + 2H 2 O
b) 4HNO 3 ↔ 4NO 2 + 2H 2 O + O 2 : ΔrH=+390,7KJ/mol

a)
K = [Na2SO4] * [H2O]2 / ( [H2SO4] * [NaOH]2 )
b)
K = [NO2]4 * [H 2 O]² * [O 2] / [HNO 3]⁴

4) Ez utóbbi reakció (3b) esetében melyik irányba tolódik el az egyensúly, ha
a) vizet adunk hozzá, salétromsav
b) melegítjük, termékek (bomlás)
c) növeljük a nyomást? salétromsav

5) Hogyan lehet az odaalakulás irányába tolni az alábbi reakció egyensúlyát:
SO 3 + H 2 O ↔ H 2 SO 4 (minden lehetőséget írj fel!)
kén-trioxid és/vagy víz koncentrációjának növelésével
kénsav elvonásával
nyomás növelésével
mivel exoterm az odaalakulás, ezért hűtéssel.
2