Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szamok legnagyobb kozos osztoja.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
637
18 es 27
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
9
0

Mindkét számot felbontod prímtényezőkre:
18 | 2
9 | 3
3 | 3
1

27 | 3
9 | 3
3 | 3
1 |

18 =2*3*3 = 2*32
27 = 3*3*3 = 33

Legnagyobb közös osztót úgy határozod meg, hogy megkeresed a közös prímszámok mindegyikénél a legkisebb kitevőjűt, és e legkisebb kitevőjű prímszámhatványokat összeszorzod. Azaz most közös a 3, és annak a legkisebb kitevője a 2.
Így a legnagyobb közös osztó:
[18;24] = 3*3 = 32 = 9
0

9 ;)
0