Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladatot elmagyarázod?

Főoldal » Középiskola » Kémia
1241
Az ammóniaszintézis során azt tapasztalták,hogy az egyensúlyi gázelegy 50% ammóniát tartalmaz,ha akiindulás H2:N2 mólarány 3:1.Számitsd ki milyen százalékban alakultak át a kiinduló anyagok illetve az egynesúlyi állandót.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

3H2+N2=2NH3

Vegyünk egy 100 mol mennyiségű keveréket. Ennek fele, azaz 50 mol lesz az ammónia, maradék 50 pedig hidrogén és nitrogén. Mivel voltak olyan kedvesek és eleve 1:3 arányban keverték, és a reakció is 1:3 arányban pusztítja a nitrogént és a hidrogént, ezért ezek aránya nem változik (mennyiségük csökken természetesen, de ha egy mol nitrogén elreagál, visz magával 3 mol hidrogént, így az 1:3-as arány sértetlen marad).
Ez azt jelenti, hogy a maradék 50 molban is 1:3 arányban lesznek, azaz az 50-t négy részre kell osztani (1+3=4) és ennek egyszerese lesz a nitrogén mennyisége, azaz 12,5 mol és ennek 3-szorosa, azaz 37,5 mol a hidrogén.
Ezzel látszólag nem vagyunk közelebb, viszont azt tudjuk, hogy egy mol nitrogénből 2 mol ammónia keletkezik. 12,5 molból ezáltal 25 mol ammónia keletkezhetne. Így ha az egész keverék elreagálna, akkor a keletkező ammónia egyszer 50 mol (ennyi eleve volt) és még 25, azaz összesen 75 mol keletkezhetett volna. De csak 50 keletkezett, így az átalakulás 50/75×100=66,66%-os.

Az egyensúlyi állandót azonban nem tudjuk megadni, mivel nem ismerjük a koncentráicókat és ebben a reakcióban van anyagmennyiség változás, így nem tudjuk megoldani.
1